Главная   А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Э  Ю  Я  Документы
Реклама:

№ 3

1564 г. августа 4. – Жалованная подтвердительная данная, тарханно-несудимая, заповедная (от ездоков) и проезжая грамота ц. и в. кн. Ивана IV Васильевича протопопу Московского Архангельского собора Евстафию с бр. на с. Андроновское с дерр. (вклад по душе угличского кн. Юрия Васильевича) в Лисине ст. Калужского у., сс. Инютинское и Козельское в [вол.] Суходоле Боровского у., с. Коренево и сц. Сокольникова с дерр. (вклад по душе дмитровского кн. Юрия Ивановича) в [вол.] Юрьеве слободе Рузкого у. (с подтверждениями кн. Владимира Андреевича 1569 г. и ц. Федора Ив. 1584 г.).

/л. 1657/ Копия 1 а с жалованной грамоты 7072 году 2.

Се азъ, царь и великии князь Иванъ Васильевичь всеа Руссии, пожаловал есми архангелского протопопа, что на Москве на площади, Еустафья з братьею, или кто по немъ иныи протопопъ и братья у Архангела Михаила будутъ. Били намъ челомъ: дал есми имъ къ Архангелу Михаилу в домъ по брате по своемъ, по князе Юрье Васильевиче 3, в Калужском уезде в стану в Лисине в Горенскомъ свое дворцовое село Андроновское на речке на Горней, да к тому ж селу припущены в пашню деревня Романовская, деревня Чернысино, деревня Мелеховская; того ж села деревни – деревня Селцо Ивашково на речке на Конопелце, деревня Кузминская, деревня Иевкова 4, деревня Митинская, что снесены те деревни вместо на речке на Бобровке, деревня Букреевская на речке на Бобровке, деревня Тарасовская вверхъ речки б Аристовки б, деревня Ивашкова, деревня Давыдово, деревня Митрошкина на речке на Аристовке в, деревня Радкина на Аристовке, деревня Сидоровская на речке на Аристовке, деревня Мымринская на речке на Каменке, деревня Лукьянкова 5, деревня г Еншина г, деревня вверхъ Колуги, да в ту ж деревню снесенъ починокъ Матвеевской Гридина, деревня вверхъ же Колуги д Левоновская, деревня Василя Левонова, деревня Ананьина, деревня Олферково е, деревня Васково, деревня Степанова, деревня Кочюровская, деревня Ханеевская, деревня Власово, деревня Прохорово, к тои [410] же деревне снесена деревня Осташовская, деревня Вотолино, деревня на Глубоком Верху, деревня Боковская, деревня Михалково на речке на Горнеи, деревня Устиновская, деревня Максимовская, деревня Федка Сонина на речке на Горнеи, пустошъ Мануиликовская, деревня Курилова 6 вверхъ речки Аристовки.

А в книгах колужских дворцовых сел писцовъ 7 писма 7 князя Данила Засекина да Никиты Верещагина с товарыщи лета 7063-го в том селе и в деревнях, и на пустоши написано пашни добрые земли шестьсот восмьдесят ж пять четвертеи с осминою и с получетвертником 8, а средние 9 земли тысяча двести восмьдесят з три четверти бес полуосмины, и обоего, добрые и средние 9 земли, тысяча девятсот 10 восмь и четвертеи без четвертинка осминного в поле, а в дву по тому ж, /л. 1657 об./ сена тысяча двести восмьдесятъ к две копны волоковых, лесу тритцать четыре десятины без четверти десятины. Да к тому ж селу и к деревнямъ дано в лесу место пашенные земли сто десять десятин без четверти десятины, да перелогу шесть десятин. Всего к тому селу и к деревнямъ, и к пустоши лесу и пашенные земли, и перелогу, что помечено в лесу место, сто сорокъ девять десятин.

А велел есми темъ селомъ л и деревнями, и пустошью, и крестьяны, и пашнями, и всякими угодьи владети о всемъ по тому ж, какъ у них на наше жалованье, на их села и на деревни, и починки, от наших ото всяких податеи прежние, деда и отца нашего, и наши жалованные и торханные грамоты. И в техъ деи 11 в старых жалованных грамотах имянно у них о полоняничных и о приметных денгах, и о посошнои службе, и о ямчюжном 12, и о засечном 13, и о мостовом деле не написано, и наши деи 14 данщики и городовые прикащики тех податеи и за посошную службу на их крестьянех правят, и наши деи 15 посланники и мостовщики, и ямские охотники к нашимъ делом – к засекомъ и къ ямчужному делу, и мостовъ 16 мости[ть] 17, и ямские охотники на яму с подводами стояти – наряжаютъ и приставовъ по ихъ крестьянъ в техъ во всякихъ делех посылаютъ, и ихъ деи 18 крестьяномъ в том от наших данщиков и от городовых прикащиков, и от посланниковъ, и от мостовщиков, и от ямских охотников, и от приставов чинятца убытки многие и волокита великая. И намъ протопопа Еустафья з братьею пожаловати, велети б в своеи жалованнои и торханнои грамоте о томъ о всемъ – о 19 м полоняничных и о приметных денгах, и о посошнои службе, и о засечномъ, и 20 о 20 ямчюжномъ, и н о мостовомъ деле, и о подводах – велети имянно написати.

А в старои у них жалованнои грамоте данья деда нашего, великого князя Ивана Васильевича всеа Руссии, на два села на боровские, на Инютинское да на Козелское, написано:

По отца своего, великого князя Василья Васильевича всеа Руссии /л. 1658/ [грамоте] 21, се азъ, князь великии Иванъ Васильевичь всеа Руссии, пожаловал есми архангелского протопопа Ивана з братьею, или кто по немъ иныи о протопопъ и братья у Архангела Михаила будутъ. Что есми дал в домъ Архангелу Михаилу свои два селца, Инютинское да Козелские 22, в Боровскомъ уезде в Суходоле въ ихъ место селца Ростороповского, что был имъ дал отецъ мои, князь великии, такоже в домъ святому Архангелу Михаилу, и кто у них в тех селцах ныне живетъ людеи или которые будет старожилцы п из тех селецъ розошлись по инымъ местом, а приидут к ним жить опять по своимъ местом, или ково призовут к себе в те селца жити из ыных князщинъ, а не из моее отчины, великого князя, и темъ людемъ всем – нынешнимъ и старожилцам, и пришлым – не надобе моя, великого князя, дань никоторая, ни ямъ, ни подводы, ни мыть, ни тамга, ни восмничье, ни городовое дело, ни двора моего не ставятъ, ни луговъ моихъ не косят, ни коня моего не кормят, ни пятенное, ни явчее, ни к соцким, ни к дворскимъ, ни к становщикомъ, ни к десяцким не тянуть ни в какие дела, ни в которые разметы и проторы, ни иные имъ никоторые пошлины не надобе. А [411] тянут те люди все судомъ и оброки, и данью, и всеми пошлинами в домъ к великому Архангелу Михаилу, к протопопу и къ р его братье впрокъ.

А наместницы наши боровские и волостели суходолские, и их тиуни в 23 тех селцах в церковные 23 к темъ людемъ ко всемъ не всылают ни по что, ни кормовъ на них не емлютъ и не судят их ни в чемъ, опричь душегубства. А иметь искати их человекъ на ихъ же человеке розбою с и татбы с поличнымъ, и протопопъ з братьею т, судив, да доложат меня, великого князя, или моего боярина введеного. А во всем ведают и судятъ техъ своихъ людеи протопопъ з братьею или кому прикажут.

А писцы мои тех их селецъ и их людеи не пишут, а данщики мои на них дани не емлютъ.

А праведчики и довотчики на них поборов своих не берут. А случитца суд смеснои, и намесницы наши боровские и волостели суходолские, и ихъ тиуни судятъ, а протопопъ з братьею с ними ж судят или их приказщикъ, а прибыткомъ делятца наполы.

А кому будетъ чего искати на самомъ протопопе и на его братье или на их прикащике, ино их сужу язъ сам, князь великии.

/л. 1658 об./ Также у есми их пожаловал. В тех селцах у них не ставятца мои, великого князя, бояре и воеводы, и ратные люди, и никакие 24 ездоки 25, ни подводъ, ни проводниковъ у ихъ людеи не емлютъ, ни кормовъ на них не збираютъ, ни овса, ни сена, ни иного ничего. А хто у них станет в тех селцах в церковных силно, и что ся темъ ихъ людемъ каков проторъ или гибель учинит въ их стоянье 26 какова ни буди, и на тех велю то все доправити вдвое без суда и без правды.

Или кто ослушаетца сее моеи грамоты, и тому быти от меня, великого князя, в казни.

А лета в грамоте 6971, в ыюле.

А в моеи, царя и великого князя, жалованнои грамоте написано:

Какъ дал есми имъ къ Архангелу Михаилу в домъ по дяде по своемъ, по князе Юрье Ивановиче, в Рузскомъ уезде в Юрьеве слободе село Коренево з деревнями да селцо Соколниково з деревнями, и кто у них в том селе и в селце, и в деревнях учнетъ жити людеи, и темъ их людемъ не надобе моя, царя и великого князя, дань, ни ямъ, ни подводы, ни пятенное, ни поворотное, и 27 иные никоторые пошлины, ни двора моего не ставятъ, ни лугов моих не косятъ, ни коня моего не кормятъ, ни к соцким, ни к десяцким ни в какие дела, ни в которые проторы, ни в розметы не тянуть, опричь одного городового дела.

А какъ поедутъ люди их и крестьяне к Москве с повозом или с какимъ запасомъ, а не с торгом, и назад с Москвы что повезут протопопово з братьею въ их села, и мытчики на них мыта не емлютъ.

А намесницы наши рузские и волостели, и ихъ тиуни тех их людеи не судятъ ни в чемъ, опричь душегубства, и кормовъ своих на них не емлютъ, и не всылаютъ к нимъ ни по что. А праветчики ф и довотчики поборов своих на них не берут и не въезжаютъ к ним ни по что. А ведаютъ и судятъ техъ своихъ людеи протопопъ Семионъ з братьею сами во всемъ или кому прикажут.

А случитца суд смеснои и 28 темъ их людемъ з гороцкими людми или с волостными, и наши намесницы рузские и волостели 29, и ихъ тиуни техъ 30 людеи и судят 30, а протопопъ Семионъ з братьею или их прикащикъ с ними ж судит; а правъ ли будетъ, /л. 1659/ виноват ли гороцкои или становои человекъ, и онъ в правде и в вине намесникомъ и волостелемъ, и ихъ тиуномъ; а архангелскои человекъ правъ 31 ли будетъ, виноват ли 31, и онъ в правде и в вине протопопу Семиону з братьею, а намесницы наши и волостели, и ихъ тиуни въ архангелского человека ни в правого, ни в виноватого х не вступаютца. [412]

А кому будетъ чего искати на архангелскомъ протопопе з братьею или на их прикащике, ино ихъ сужу язъ, царь и великии князь, или мои дворецкои.

А пожаловал есми архангелского ц протопопа з братьею темъ селомъ и селцом з деревнями в соборъ къ 32 Архангелу Михаилу 32 впрокъ по дяде своемъ, по князе Юрье Ивановиче, в вечныи поминокъ. А протопопу з братьею имя его в поминание и во вседневныи ч сенаникъ написати вместе с нашими родители и поминать по вся дни на литеяхъ и на понахидах, и за просвиромисаниемъ 33, и на божественнеи литургии, и во ектеньяхъ в 34 заупокоиных.

А кому дамъ на грамоты грамоту, а на сю 35 грамоту грамоты нетъ.

А 34 дана грамота на Москве, лета 7058 году 34, в 36 маие 36.

И язъ, царь и великии князь Иванъ Васильевичь всеа Руссии, архангелского протопопа Еустафья з братьею, или кто по немъ иныи протопопъ и братья у Архангела Михаила будут, пожаловал, велел имъ темъ селомъ Андроновским з деревнями и з пустошью владети по тому ж, какъ у них в деда нашего, великого князя Ивана Васильевича всеа Русии ш, и в моеи, царя и великого князя Ивана Васильевича всеа Русии, жалованных грамотах писано, и колужскимъ намесникомъ и волостелем, и ихъ тиуномъ щ, и по мытомъ мытчиком 37 ъ ходити 37 ъ у них о всемъ по тому ж, как 38 ы у них в деда нашего 38 и в моеи, царя и великого князя Ивана Васильевичаы всеа Русии, в жалованных грамотах написано.

Да протопопа же ь есми 39 Еустафья 39 ь з братьею пожаловал 40: с того села Андроновского и з деревень, и с пустоши не надобе э имъ 41 моя, царя э и великого князя, /л. 1659 об./ дань, ни ямския, ни полоняничныя, ни приметные ю денги, ни посошная я служба 41 я, ни ямчужное, ни засечное дело, ни мостовъ не мостятъ, ни на яму с 41 аа подводами не аа стоять, ни яму не делаютъ, ни 42 бб иных никоторых наших пошлин не платят вв и гг дел в наших никоторых не делают 42, а тянут с того села Андроновского з деревнями и дд с пустошью дд теми всеми пошлинами и со всякимъ издельемъ в домъ къ Архангелу Михаилу протопопу Еустафью з братьею, или кто по немъ иныи протопопъ и братья у Архангела Михаила будутъ.

А пожаловал есми архангелского протопопа з братьею темъ селом Андроновскимъ з деревнями и с пустошью в соборъ къ Архангелу Михаилу впрокъ по брате своемъ, по князе Юрье Васильевиче, в вечныи ее поминокъ. А протопопу Еустафью с братьею имя брата моего в поминаньем во вседневныи жж сеноникъ написати вместе с нашими родители и поминати по вся дни на литеях и на понахидах, и за просвиромисаниемъ, и на божественнеи литургии, и во ектеньяхъ в заупокоиных.

А кому дамъ на грамоты грамоту, а на сю грамоту грамоты нетъ.

Дана грамота на Москве, лета 7072, августа в 4 день 43.

У подлиннои жалованнои грамоты позади написано 43: Царь и великии князь Иванъ Васильевичь всеа Руссии 44.

Князь Володимеръ Андреевичь по сеи грамоте Архангела Михаила, что на Москве в старомъ городе на площади, пожаловал протопопа Григорья з братьею. Что их архангелские церковные села в Боровском уезде в Суходоле, два селца, /л. 1660/ Инютино да Козелское, сее жалованные грамоты рудити у нихъ не велел никому ничемъ, а намесникомъ своимъ боровскимъ и суходолским волостелемъ, и ихъ тиуномъ, и всемъ пошлинникомъ ходити у нихъ велел по тому же, какъ в сеи грамоте писано. Лета 7077, апреля въ 19 день 43. А подписал князя Володимера Андреевича диакъ Яковъ Григорьевъ 44*.

Лета 7092, июня в 25 день. Государь, царь и великии князь Федоръ Ивановичь всеа Русии сее грамоты слушал, и выслушав сю жалованную грамоту, архангелского протопопа, что на Москве на площади, Василья з братьею, или кто по немъ иныи протопопъ у Архангела будетъ, пожаловал, велел сю грамоту подписати на свое царево и великого князя имя и сее у них грамоты рудити не велел зз никому ни в чемъ, и о всемъ велел ходити по тому, какъ в сеи грамоте [413] писано 43. А подписал государя, царя и великого князя диакъ Андреи Арцыбашевъ.

РГАДА. Ф. 248 (Сенат). Д. 781. Л. 1657-1660. Копия 1733 г. Скрепа по листам дрп. и дрч.:

/л. 1657/ Сию 45 копию /л. 1658/ с подлинною жалованною грамотою /л. 1659/ Архангелского собора ключарь 45 /л. 1660/ Петръ 46 Алексеевъ читалъ и руку приложиль 46.

Черновик (Ч): Там же. Л. 1689-1696 об. Скрепа по листам тремя разными почч. и черн.: 1) /л. 1689/ ло 47 47а /л. 1690/ ди /л. 1691/ ме /л. 1692/ ров. /л. 1693/ Се /л. 1694/ кре /л. 1695/ тарь /л. 1696/ Ми 47а 48; 2) /л. 1689/ К 49 сеи копии /л. 1690/ Архангелского /л. 1691/ собора /л. 1692/ ключарь Петръ /л. 1693/ Алексеевъ /л. 1694/ руку /л. 1695/ приложилъ, /л. 1696/ а подлинную49 /л. 1696 об./ грамоту 50 к себе взялъ 50; 3) /л. 1689/ С 51 подлинною /л. 1690/ грамо /л. 1691/ тою /л. 1692/ читал /л. 1693/ канцеля /л. 1694/ ристъ /л. 1695/ Ко /л. 1696/ зма 51 /л. 1696 об./ Васковъ 52.

Текст воспроизведен по изданию: Грамоты из архива Московского Архангельского собора // Археографический ежегодник за 1997 год. М. 1997

© текст - Каштанов С. М., Хоруженко О. И. 1997
© сетевая версия - Strori. 2015
© OCR - Андреев-Попович И. 2015
© дизайн - Войтехович А. 2001
© Археографический ежегодник. 1997