Главная   А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Э  Ю  Я  Документы
Реклама:

61

Письмо жителей Црнолева (Адресат неизвестен) о намерении принести жалобу тузлинскому паше на действия откупщиков

15 февраля 1858 г. Црнолев

Любезный поздрав целой брачи!

Цвелечи и тужечи сва сиротиня због зулума турског. И ево година дана веч е прошла однако тражимо да би нам, честити цар, од зулума ослобочении били. И ми посласмо нашу брачу преко и дадосмо тужбу на други цареве да нам буду они у помочи. И они су почели радити, искати од цара да нема зулума они на наше сузе ради да тречине не буде. Ал, ево тужан сад од велике болести и неволе што се нас поради од три човека че они одоше код паше у Тузлу и кабулили код паше да чеду да даду тречину, з бегови се помирите и излюбише се и обизнатише да че сав народ да да тречину.

Его што се ради од сиротине ядне! Ми очемо унапредак, а они окренули стрмо. Едно е из Пучила Филип Андрич и друго е из Жабара Исайло и трече е Теодор Крчанац из Крчана што су кабулили код паше.

Друго вам являмо за другу троицу што су отишли у Тузлу паше, з бегови правили су, лажлива писма са бегови и сва наша имена подписали, у прст ударили да смо ти кабулили, да чемо дати тречину. Него ми вама пишемо и молимо што брже да дижете люде де идемо код паше као и пре што ишли и плакали да нас ове изданице не издаду; ер, ако не одамо сад, ми смо онда пропаднии као год што е Юда Христа изда за тридесет сребрника. Зато што брже купите люди и разписуйте на све стране, нека се купи сиротиня рая да што брже идемо у Тузлу па да опет заплачемо и молимо да е раи тешко и горко да се више живети не може, или да нам олакшаю, или да нас све исеку; ер, яко не идемо, а они лажлива писма оправити цару, на тешко нама и горе оной брачи. Што смо и послали. Ми смо се скупили и спремили да идемо у Тузлу, у Тузлу пашии. Тако и ви гледайте што брже да купите люде и да им пишете — нека што брже, нека се купе, па сви заедно да идемо.

Следует 9 подписей.

Приписка рукою простолюдина:

Молимо вас, брача, да понесите у Тузлу, као и пре гвожча, мотика, коса, сикира сломлена и, ако има, каквие крвави альина.

АВПР, ф. Посольство в Константинополе, д. 2322, л. 112-113. Копия.