Главная   А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Э  Ю  Я  Документы
Реклама:

229

Письмо Л. Вукаловича К. Д. Петковичу о захвате турками предводителей повстанцев Гацко и сожжении их домов

5 февраля 1864 г. Зубцы

Ваше високоблагородиие!

Ви знате да су Турци гатачке главаре похватали, али држим да нииесте могли ни промислити да че мутесариф херцеговачки почети христианске куче палити? Ономадне че речени мутесариф ужегао неколико србски куча у Гацку; и врачаиучи се у Мостар одвео све похватане христиане, у гвожчу оковане. Ниие потреба да вам речем да иe Гацко горное као и друга буньена Херцеговина страдало да му ие на миру у Дубровнику учиньеном амнестии право као и другои Херцеговини дато, иербо ви знате да иест. Садашньа мостарска влада не пазечи на бурунтиие у Дубровнику нам дате у коием стоии именовато Гацко хоче безобразно да нам га отргне. Мотречи скроз турску политику могу вас подпуно увиерити да турска влада смиера херцеговачке главаре похватати и у тутии ия држати за два узрока: 1. ко би био какав покрет да иои не буде Херцеговина од смече; 2. да похватавши првииенце може подпуно христиане ураиалучити (Так в тексте).

Иа се журим да вам ово од турске стране срамотно и беззаконо диело што прще добавим надаиучи се да чете ми ви мочи од ваше високе владе упутствиие набавити такво, по ком чу се мочи у мом и мог народа критичном [444] станьу безбиедно управлати. У тои нади управльам вам срдачни поздрав, иесам вашего високоблагородииа штователь

Лука Вукалович, войвода

П. П. Турци ми како прииательи дoкaзyиy своиски у главу прииету; на сулу велике страже живим иош; а докле и како на ови начин? То сами бог знаде.

АВПР, ф. ГА V-А2, 8. 726, л. 38 и об. Подлинник.