Главная   А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Э  Ю  Я  Документы
Реклама:

№ 51

Письмо Я. Ненадовича Правительствующему совету сербскому о нападении турок из Сокола и о нехватке денежных средств

21 февраля 1809 г. Валево

Високославниj Правителствуjущчиj совете сербскиj мени високопочитаjемиj! Вас с високопочитаниjем поздравльаjуhи, jавльам Вама како по обштему уреждениjу между нама и Турци примирила временога, ми от наше стране нисмо дирали у Турке ни у ньиову страну. А при том воjска гранична и наша свака на своjeм определеном месту у шарамповима стаjала, као што и сад стоjи. Xoтja je мир ставльен за време, заповест je давата ближним селам и льудма да се чyвajy добро, да ближньа Турком иманиjа своjа оставе и за леджа сви бежу и седе. Тако мир и стаjao, ни jeднa страна до данас у другу ниjе дирала, но ономадне ударе Турци из Сокола, што се нитко ниjе надао, отерали мала и запоробили живине, тако учинили преко уговора и заповести. Онога пута послао сам да виде зашто и за све. Док ми абер доджe jaвиhjy Вам. А притом воjску да се купи заповедно сам.

Ономад Вам je jавльено да су Турци излазили и стоку отерали, а другиj дан и у живину дирнули и поробили неколико.

За све hу Вам боле jавити. У писму овом последньем разумео сам како сте отбили коjeшта дуга. Тако Вам опет jавльам, господо и браhо мoja, Ви ни jecтe признали Mojeгa трошка, него оно je све дуг оностранскиj и овдашниj што ме и данас тера, и како она сума на Вама остаде, оно je све дуг, и ja не имам чим да исплатим. Оно je дуг и данас, а Ви отбиjате какогод и друге ствари и ajлуке, ja не могу дуго аjлука плаhати 1. Да сте мoj трошак што je башка признали, нека би наjпосле и то било, ама, браhо, ту мojeгa собственога трошка паре jeднe неjма, но све дуг вилаjeтскиj. Знаjте под истину, браhо, да ja не имам с чим ни живити ни коньа потковати, joш више толикиj дуг на мом врату стоjи. Зато молим Вас, уразумиjте се jеданпут за то и от они Jaнку што сте дали подаjте г. Марку. Богме, ja му не имам откуд паре дати, макар ме сто пута на суд и ту истерао. Уразумиjте jеданпут што се не има, jep откуд да имам. Подаjте Ви то, ja неhу кабулити оно нипошто, от оног отбите молим Вас. И со там jecaм слуга понизниj.

Jаков Ненадовиh

ЦГВИА СССР, ф. ВУА, д. 394, ч. 5, л. 266 и об., 269. Подлинник.


Комментарии

1 С первых дней своего существования Правительствующий совет стремился взять в свои руки контроль над источниками доходов общенародной казны (пошлины, взимаемые за пользование паромами, таможенные сборы, распродажи турецкого имущества и др.). Раз в год на народных собраниях (скупщинах) воеводы и другие старейшины должны были отчитываться в собранных ими суммах. Между тем крупные воеводы стремились присвоить себе право распоряжаться всеми поступавшими с подведомственных им территорий доходами и свободно использовать в своих целях и общенародный налог, собиравшийся для покрытия потребностей войск и государства. Но разграничение между принадлежавшими воеводам источниками доходов и общенародными, которые Совет хотел иметь под своим контролем, провести было подчас трудна (см.: Джрджевиh М. Политична историjа Србиjе XIX и XX века. Кнь. I (1804—1813). Београд, 1956, с. 124—127).